browser icon
You are using an insecure version of your web browser. Please update your browser!
Using an outdated browser makes your computer unsafe. For a safer, faster, more enjoyable user experience, please update your browser today or try a newer browser.

Skriveri

Skrivande förlösning. Att skriva med olika sinnen.

Vi skriver berättelser, dikter, dialoger, följetong och mycket annat. Vi testar olika “författartrick” som flödesskrivning, perspektivbyten och liknelser. Vi testar att använda bilder, smaker, dofter, musik mm. för att få idéer och inspiration. Skrivarverkstaden är en kurs där det inte går att göra “fel”, för i fantasin finns det plats för allting!

Vi vill låta fantasin flöda, utan att sätta gränser. Vi går utanför “den vanliga skolans” uppsatsskrivande och låter deltagarna skapa fritt, allt för att inte prestationsångest ska hindra skaparlusten.
Vi vill hjälpa deltagarna att öppna alla sina sinnen så att språket och kreativiteten kan ta vägar som deltagaren kanske inte hittar på egen hand. Vi vill lära deltagaren att ingenting kan vara “fel” när man skriver kreativt, att varje individ har rätten till sina egna alster och att ingen kan säga att det man skapar inte duger.

Vi arbetar mycket med uppläsning av egna texter, så att deltagarna ska lära sig att våga vara stolta över det de skapat och lära sig att lyssna på andra.
Vi arbetar med individuella skrivövningar som inte nödvändigtvis behöver leda till ett färdigt resultat, det viktiga är att hålla pennan och fantasin igång och inte minst att våga läsa upp och att lyssna ordentligt på varandra. När vi lärt känna varandra ordentligt arbetar vi med lite längre övningar, både individuellt och i grupp. Vi arbetar också mycket med sinnesövningar: lukta, smaka, lyssna, känna, se på saker och ting för att sedan träna på att låta alla sinnena ta plats i språket.

Flödesskrivning

Att flödesskriva är en utmärkt övning av flera anledningar:

  • Det inspirerar och kan leda till bra idéer.
  • Det skapar en frihetskänsla och lär en att ”släppa loss”.
  • Det är avslappnande och skönt att få skriva av sig.
  • Det kan hjälpa mot ”skrivkramp” (du vet, när pappret är blankt och man inte får fram ett ord).

Flödesskrivning är enkelt i teorin:
ta ett papper och en penna, eller sätt dig framför datorn, och börja skriva. Tänk inte, låt bara orden flöda. Meningarna behöver inte vara logiska eller korrekta (de ska inte vara det alls), och man behöver inte ens sätta punkt. Fastnar man skriver man bara det senaste ordet igen och igen, tills det lossnar, men har man verkligen lyckats ”släppa loss” lär det aldrig behövas.

Att flödesskriva i praktiken är dock lite svårare.
Det kan ofta vara svårt att låta bli att gå tillbaka och rätta – vilket det är väldigt viktigt att man inte gör medan man skriver – och det händer att man kör fast om man inte klarar av att släppa taget. Men det är just det där med att släppa taget som är grejen. Lite som meditation, kan man säga.

Ett bra tips är att flödesskriva dagligen.
Ta några minuter varje morgon eller kväll och bara skriv. Tänk inte. Med lite övning kan flödesskrivandet ha en riktigt stark effekt på många sätt.

Svårt att komma igång? Välj ut en sak, ett ord, eller något annat och skriv utifrån det.

Ur inspirationssynpunkt är flödesskrivandet bra då man kan gå tillbaka till sin flödestext och låta sig inspireras av vad man själv skrivit. Det kan t.ex. vara ett ord eller en fras som ger upphov till nya idéer, och dessa kan man med fördel jobba vidare på. Det kan vara starten på en ny novell, dikt, eller annan text.